Als een kind in een snoepwinkel

Bij het Drive-secretariaat kunnen leden van Drive terecht bij de arbeidsjuristen als zij een vraag hebben of als zij juridische ondersteuning behoeven. Soms is het als ondernemer binnen het arbeidsrecht lastig om de afweging te maken of bijvoorbeeld een ontslag op staande voet geoorloofd is. De eisen voor een ontslag op staande voet zijn streng en de gevolgen verstrekkend, daarom is goed juridisch advies een must!

Een ondernemer die bij de juridisch adviseurs van Drive te raden ging, had te maken met een dergelijk vraagstuk. Tijdens de voorraadtellingen viel het op dat er een aantal zoetwaren ontbraken, ‘kan gebeuren’ zou je zeggen. Het zat de ondernemer toch niet lekker en hij ging op onderzoek uit. Vervolgens trof hij in de prullenbak achter de kassa snoepwikkels aan die overeen kwamen met de ontbrekende producten. Zijn trouwe werknemer met 20 dienstjaren op de teller had tijdens zijn dienst schijnbaar honger gekregen. Hij koos ervoor om de werknemer te confronteren met zijn bevinding. Die gaf direct toe dat hij een paar keer een candybar uit de winkel had gepakt. Hij wilde best betalen maar was zijn pinpas vergeten, gaf hij schuldbewust toe.

De vraag aan de Drive-jurist was voor de zekerheid: moet ik mijn werknemer nu ontslaan voor diefstal? Of kan ik dit anders oplossen? Op zulke momenten moet je als werkgever natuurlijk daadkrachtig optreden, elke situatie is echter wel verschillend. In dit geval was een waarschuwing op zijn plaats en werd het incident na betaling van de genuttigde producten afgerond. Het kan voorkomen dat er veel meer kwaad in de zin is, bijvoorbeeld iemand die doelbewust geld of tabak steelt. Op dat moment is stevig en kordaat optreden van groot belang.

Heb je als werkgever te maken met diefstal of interne fraude door een personeellid? Neem dan direct contact op met de juristen van Drive voor juridisch advies. Zij staan je met raad en daad bij in dit soort procedures.