“DE GERANIUMS STAAN HIER NOG NIET VOOR HET RAAM. EN AL ZOUDEN ZE ER STAAN, IK GA ER ZEKER NIET ACHTER ZITTEN”, LACHT PIET VAN HERPEN. “DAAR BEN IK VEEL TE DRUK VOOR.”

Piet van Herpen was tot halfweg 2007 eigenaar van Hanenberg Tankstations. Op 57-jarige leeftijd ging hij met ‘pensioen’. “Je belt mooi op tijd, ik heb net de kleinkinderen naar school gebracht”, zegt Piet. Het is half negen in de ochtend, hij heeft er al een dag
op zitten. “Ik heb ook al even contact gehad met mijn zoon: zijn er nog dingen te doen op de stations, vroeg ik hem.” Piet is namelijk de klusjesman van Hanex, en van de familie.”Ik ben wel handig, dat weten ze allemaal inmiddels heel goed, haha.” Vanwege die klussen is hij ook nog veel te vinden bij de Hanex-locaties. “Ik volg het allemaal”, vertelt Piet. “Ook omdat ik zo nu en dan verbouwingen coördineer. Echt heel leuk om te doen. Hanex groeit flink, dus we hebben nog weleens een wat te doen. Neem Rosmalen, ons station daar heeft recent een flink grotere horecagelegenheid gekregen. Dat heb ik allemaal in goede banen mogen leiden.’ Maar daar blijft het niet bij. Ook bij de toekomststrategie van het Brabantse tankstationbedrijf is hij nog altijd betrokken. “Een paar keer per jaar zitten we om de tafel en kijken we samen waar de markt naar toe beweegt en hoe wij daarin onze rol kunnen pakken. Met alleen een bakery ben je er niet altijd meer tegenwoordig, de shop moet veel meer een horecagelegenheid zijn met zitplaatsen. Ons tankstation in Rosmalen is om die reden een groot succes.”

“Nu heb ik, tussen de bedrijven door, echt meer de tijd voor motorrijden”

Piet van Herpen

Oud-eigenaar, Hanenberg Tankstations

Toekomststrategie

Piet praat met passie over het bedrijf van zijn zoon en dochter. Steevast heeft de oud-ondernemer het ook over ‘wij’. “Wij van Hanex; het zit er zo ingebakken. Maar ik voel het natuurlijk ook zo, de betrokkenheid bij het bedrijf en de familie is nog altijd groot.” In 2005 kwam zijn zoon Rob naar hem toe en zei: ‘Pa, ik wil hiermee verder’. “We hebben het nog een tijdje samen gedaan. Maar ja, het bekende verhaal van de twee ondernemende kapiteins hè. Dat ging niet. Dan kwam ik een station binnen, stonden er dozen in het gangpad. Vroeg ik aan de medewerkster waarom dat was. Die heeft Rob daar neergezet, hij is ermee bezig. Ja, dat was voor mij wel zoiets van: waar bemoei ik mij eigenlijk mee.” In 2007 was de overdracht dan ook een feit. “Ik kwam terug van een prachtige motorreis naar de Noordkaap, kon ik ineens niet meer inloggen. Het softwareprogramma was aangepast. Natuurlijk was dat even slikken, maar al snel had ik ook zoiets van; het is goed zo.” Maar van helemaal loslaten is geen sprake. Hij is betrokken. Bij Hanex. En bij het Brabantse, en dan met name de gemeenschap in Geffen. De lokale krant schreef al eens: Piet is wereldberoemd in heel Geffen, mede door en dankzij zijn zakelijke activiteiten, maar zeer zeker ook door zijn inzet voor Geffen. Piet heeft namelijk jarenlang de boerenmarkt ‘Effe noar Geffe’ georganiseerd. “Daar ben ik inmiddels mee gestopt”, haast Piet zich te zeggen. “Nu heb ik, tussen de bedrijven door, echt meer de tijd voor mijn kleinkinderen, voor motorrijden (Piet is een Harley-fan, hij rijdt een Heritage, red.) en voor stedentrips. Praag, Valencia, Parijs, ja Parijs, daar moet ik snel weer een keertje naar toe met mijn vrouw. Het is al te lang geleden dat we daar zijn geweest.”

Dit interview met Piet van Herpen vond vlak voor de corona-uitbraak plaats.