ZIT ER NOG TOEKOMST IN LPG? VOLGENS TEAMLEIDER AUTOGAS/CILINDERS WILFRED VAN RINGELENSTEIN VAN BENEGAS ENERGIE IS DAT ABSOLUUT HET GEVAL: “DE MARKT IS MOMENTEEL LICHT DALEND, MAAR ER LIGGEN ZEKER KANSEN VOOR AUTOGAS ALS TRANSITIEBRANDSTOF. ER IS DAAROM VOLOP PERSPECTIEF.”

Eind jaren ’80 reden ongeveer 800.000 auto’s in Nederland op LPG. Door onder meer ongunstige belastingmaatregelen en het zuiniger worden van benzine- en dieselauto’s verloor de op LPG rijdende auto flink terrein. “Nu zijn het er rond de 100.000”, geeft Van Ringelenstein aan. “Bij eigenaren van bijvoorbeeld oldtimers en pick-uptrucks zien we op dit moment een stijging in het gebruik van autogas. De huidige gasrijders zijn vrijwel allemaal particulieren. Vanaf 15.000 km per jaar loont het financieel al de moeite. Als je minimaal 25.000 km per jaar rijdt, dan heb je de inbouw van een gasinstallatie (gemiddeld 2.000 euro) er bij de huidige brandstofprijzen al in één jaar uit.” “Vergeleken met benzine zorgt autogas voor maximaal 21% minder CO2-uitstoot en 81% minder fijnstof,” vertelt van Van Ringelenstein verder. “En afgezet tegen diesel is de NOx-uitstoot bij gas tot wel 74% lager. Vanwege die duurzame aspecten werkt de Vereniging Vloeibaar Gas (VVG) er hard aan om autogas op de radar van de politiek te krijgen. Het doel van de overheid, dat in 2030 alleen nog emissieloze auto’s verkocht mogen worden, is onder meer vanwege de netcongestie niet haalbaar volgens ons. Bij het toch mogelijk maken van het verder verlagen van de CO2-uitstoot van het verkeer in de komende jaren, liggen er grote kansen voor autogas.”

Minder locaties, meer omzet
Het perspectief dat Van Ringelenstein schetst, onderschrijft Gerard Benërink volledig. Hij is directeur/eigenaar van Weitzelpoort Brandstoffencentrum in het Twentse Vriezenveen. “Met LPG is het nog zeker niet gedaan”, zegt hij. “Daarvan ben ik overtuigd.” Weitzelpoort is een van de 375 tanklocaties die Benegas van autogas voorziet. Van Ringelstein: “Daarmee bedienen we ongeveer de helft van de markt in Nederland en zijn we marktleider. Door onder meer de toename van de onbemande stations is het aantal locaties waar je autogas kunt tanken in de afgelopen vijf jaar met circa 300 afgenomen en dat aantal loopt nog licht terug. Voor de overgebleven locaties betekent dat dus meer omzet.” Voor Benërink is een het nooit een optie geweest om LPG uit het aanbod te schrappen. “Nee, zeker niet. Wij zijn een totaalleverancier van energie en daar hoort het breedst mogelijke aanbod bij. Met 27 tankeenheden is ons station van buiten Vriezenveen. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat LPG een belangrijk product voor ons is.”

Onafhankelijk advies
Het familiebedrijf van Benërink is sinds 1974 actief in de brandstoffenmarkt: “27 jaar geleden liet mijn vader een tankstation bouwen op de locatie waar we nu zitten. Kort daarna zijn we voor LPG klant geworden bij Benegas. Dat zijn we nu ruim 25 jaar. [Met een lach:] Daaruit kun je opmaken dat het goed bevalt. Een van de eerste dingen die ik van mijn vader leerde over onze branche, is dat LPG-rijders scherp op de prijs zijn. Dat is nog altijd zo. Bij de keuze van, en het voorzetten van de samenwerking met een leverancier, is de prijs daarom een belangrijk punt. De prijs die Benegas rekent voor LPG is goed en dat geldt ook voor de kwaliteit en de service. Afspraken worden keurig nagekomen en door de korte lijnen zijn zaken vlot geregeld. Ik heb Wilfred wel eens op een zaterdag gebeld met een probleem. Ik kreeg hem meteen te pakken en hij zorgde, ondanks dat het weekend was, dat het snel geregeld werd. Perfect.” “Wij doen meer dan alleen autogas leveren”, benadrukt Van Ringelenstein. “Ondernemers kunnen ook bij ons terecht met vragen over onder andere technische zaken, vergunningen en wet- en regelgeving. Wij geven daarin onafhankelijk advies en zorgen zo voor extra ondersteuning van onze klanten.”

Groene uitstraling
Het autogas dat Benegas Energie aan Benërink en zijn andere klanten leverde, droeg tot voor kort de naam LP Autogas en had een rood met zwart en wit logo. “In het kader van een rebranding is de naam LP Autogas per 1 april veranderd in Benegas Autogas”, zegt marketingmanager Maaike Bosma. “Met de naamsverandering hebben we ook een nieuw logo geïntroduceerd. Dat is onder meer te zien op de tankwagens die het gas leveren. Het rood is verdwenen en groen is de kleur die we voortaan voeren voor autogas. Daarmee onderstrepen we de groene eigenschappen van gas als meer duurzame brandstof. Ook kijken we met onze klanten mee naar wat we voor hen kunnen betekenen in de energietransitie. Naast autogas leveren we als Benegas Energie ook CO2-gecompenseerd propaangas in bulk, gastanks of gasflessen, drijfgassen voor de aerosolindustrie en koudemiddelen.”