VOOR TANKSTATION KLAASENS IN EMMELOORD IS 2024 EEN BIJZONDER JAAR. PER 1 JANUARI NAM DE NIEUWE GENERATIE OFFICIEEL HET BEDRIJF OVER. IN MAART ZIT HET STATION 25 JAAR OP DE HUIDIGE LOCATIE EN IN DE LOOP VAN HET JAAR WORDT
DE SHOP OMGEBOUWD TOT EEN AH TO GO. DAARNAAST BREIDT KLAASSENS DE CARWASH UIT MET EEN EXTRA WASSTRAAT EN ZIJN ER PLANNEN VOOR LAADPALEN. “ZO BEREIDEN WE ONS VOOR OP DE TOEKOMST”, ALDUS LAURENS KLAASSENS.

Twee dingen vallen op als je aankomt rijden bij Tankstation Klaassens in Emmeloord. De zeer ruime opzet en de verdieping boven de shop. Op die verdieping bevindingen zich de appartementen van Laurens Klaassens en zijn ouders Klaas en Irene Klaassens. Hoewel het vroeger heel gangbaar was om boven een tankstation te wonen, kom je dat bij modernere varianten nog nauwelijks tegen. “Bij de ingebruikname van dit station, in 1999, zijn we als gezin hiernaartoe verhuisd”, vertelt directeur en mede-eigenaar Laurens Klaassens. “Mijn ouders hebben ook een woning in Friesland en wonen gedeeltelijk hier en in dat huis. Ja, en wat een ruimte, hè, hier op en rond het station. Hiervoor hadden mijn ouders een buurttankstation, dat midden in een woonwijk stond in Emmeloord. Toen zij de kans kregen om deze grond te kopen, koos mijn vader voor een ruime opzet. Met name om goed toegankelijk te zijn voor vrachtwagens. Bij het buurtstation kwamen die niet, maar waar we nu zitten is dat anders. Ons station ligt aan de rand van Emmeloord, aan een doorgaande weg, vlakbij het punt waar twee provinciale wegen elkaar kruisen en niet ver van de snelweg. Nu zou zo’n ruimtelijke opzet financieel niet meer haalbaar zijn, maar met de grondprijzen van de jaren negentig lag dat anders. Mijn ouders namen de grond over van Rijksdomeinen. Vóór de verkoop gebruikte de landbouwpraktijkschool het terrein als landbouwgrond voor lessen. Achter het carwashgedeelte ligt nog een weiland dat ook tot onze grond behoort. Het lijkt mij fantastisch om daar een McDonald’s franchise te openen. In Emmeloord zijn ook nog geen fastfoodrestaurants, maar de gemeente wil vooralsnog niet erg meewerken helaas. Dat realiseren, is een grote droom van mij.”

Net als ‘Ik vertrek’
Dromen van een mooie toekomst deden Laurens’ ouders, Klaas en Irene Klaassens, ook toen zij in 1980 een advertentie in de krant zagen: ‘Exploitant gezocht voor tankstation in Emmeloord’. Mijn ouders woonden in die tijd in Zwolle. Mijn moeder was apothekersassistente en mijn vader werkte in een papierfabriek in Wapenveld. In zijn jeugd had hij een baantje bij een fietsenmaker, die ook een pomp bij de zaak had. Dat had mij vader altijd leuk gevonden en daarom trok die advertentie zijn bijzondere aandacht. Ook is hij niet echt het type om voor een baas te werken. Iets voor hemzelf beginnen sprak hem daardoor wel aan. Mijn ouders besloten de sprong te wagen en het tankstation, dat als merk toen Aral had, te huren. Ze zijn er heel onbevangen ingestapt, zoals je in tv-programma’s als ‘Ik vertrek’ ook vaak ziet, want rationeel gezien was het best een gok. De vorige exploitant was failliet gegaan, economisch was het een zeer moeilijke tijd begin jaren ’80 en bovendien hadden ze totaal geen ervaring met het ondernemerschap en het runnen van een tankstation. Stomtoevallig stond het huis naast het tankstation net te koop toen. Dat kochten ze en met hard werken, de juiste keuzes en wat geluk wisten ze er een succes van te maken. Mijn vader is erg handig en bouwde de ruimte naast de shop om tot een werkplaats met een autobrug. Dat zorgde voor extra inkomsten. Dat gold ook voor de verhuur van aanhangwagens. Mijn moeder hield zich onder meer bezig met de administratie van het bedrijf. Eind jaren ’80 maakten ze van die garage een wasstraat, wat commercieel gezien een goede zet was. Dat geldt ook voor de videotheek, die in de inmiddels sterk uitgebreide shop kwam. Mijn ouders werden daarvoor franchisenemer bij de Ster Videotheek-keten. Die videotheek is nog meeverhuisd naar de nieuwe locatie. Ongeveer tien jaar geleden, toen die markt helemaal instortte, zijn we gestopt met het verhuren van dvd’s. In 1987 deed de kans voor om het tankstation te kopen. Het bedrijf liep goed dus hebben mijn ouders dat gedaan.”

Profvoetballer
Door het aanscherpen van de milieuregels in de jaren ’90 kwamen de Klaassens voor een keuze te staan. Of investeren in onder meer vloeistofdichte vloeren of de zaak verkopen en verhuizen naar een andere locatie. Laurens: “Het werd dus verhuizen. Mijn ouders zijn toen op zoek gegaan naar een plek voor nieuwbouw. Die vonden ze hier. Een jaar voor de verhuizing werd het oude tankstation trouwens nog omgekleurd naar BP, nadat Aral eerder al had plaatsgemaakt voor Mobil. BP verhuisde mee naar de Urkerweg (waar het huidige tankstation staat, red.) en is nog altijd het merk dat we voeren.” In de tijd dat de verhuizing en nieuwbouw begonnen te spelen, maakte Laurens Klaasens zijn eerste ‘professionele’ stappen in het bedrijf. “Vanaf mijn tiende, elfde begon ik wat mee te helpen en later heb ik als bijbaan jarenlang bij het familiebedrijf gewerkt. Ik heb het altijd leuk gevonden. Ben nooit door mijn ouders gepusht om in de zaak te gaan. Ben er eigenlijk automatisch ingerold. Ik had als kind de droom om profvoetballer te worden, maar dat zat er helaas niet in. Wel ben ik altijd sportief gebleven. Ik mag graag mountainbiken en catamaranzeilen. De zondag probeer ik altijd vrij te houden. In de eerste plaats voor mijn vriendin, maar ook om mijn hobby’s te kunnen uitoefenen. Ik heb toen ik begin twintig was nog een half jaar op Curaçao gewoond, waar ik zeilles met catamarans gaf. Een mooie tijd.”

Rondkijken
Na zijn terugkeer uit Curaçao ging Laurens Klaassens fulltime bij het familiebedrijf aan de slag. Dat was in 2009. “Op de mts heb ik de richting installatietechniek gedaan. Nadat ik mijn diploma had gehaald, ben ik bij Hakvoort Professional gaan werken bij het onderdelenmagazijn en de technische ondersteuning. Het is goed om ook eens ergens anders rond te kijken en ervaring op te doen. Ik heb daar twee jaar gewerkt en veel geleerd en een leuke tijd gehad. Dat rondkijken vind ik sowieso belangrijk. Als ik ergens anders in het land ben, loop ik regelmatig een tankstation binnen om te kijken hoe ze daar de zaken aanpakken. Zo kom je op ideeën en doe je inspiratie op. De mast met het ledscherm die we hebben, is daar een voorbeeld van. Dat zag ik bij een Tango-station en vond ik een mooie aanvulling voor ons bedrijf. Op Curaçao merkte ik op dat autoverhuur een goede business was. Na mijn terugkeer zijn we dat hier ook gaan doen, naast het sterk uitbreiden van de verhuur van aanhangwagens. Net als mijn vader heb ik de mazzel dat ik erg handig ben. 99% van het onderhoud en de reparaties op het bedrijf voer ik zelf uit. Of het nu om de huurauto’s gaat of de wasinstallatie. In principe los ik bijna alles zelf op. Dat scheelt veel kosten. Eenpitters als wij worden zeldzaam. Om het bedrijf gezond te houden, moet je goed op de kosten letten en je activiteiten verbreden. Dat doen wij met de carwash – we hebben een wasstraat, en dat worden er binnenkort twee, en negen wasboxen – de aanhangwagen- en autoverhuur, onze uitgebreide shop met bakery en het agentschap van PostNL. Als een van de weinige tankstations zijn wij een PostNL Business Point, wat betekent dat je hier voor alle postzaken terechtkunt. Tot en met het laten registreren van kentekens via de RDW. Ook de postbussen van Emmeloord zitten hier in de shop. Die hebben, ik durf het bijna niet te zeggen, een plaats gekregen in de voormalige ‘pornohoek’ van de videotheek. In de ruimte waar de videotheek zat, hebben we onlangs ingericht met werkplekken. Daar kunnen klanten straks werken in de tijd dat zij hun auto opladen. Met BP zijn we bezig een stuk of vier laadpalen neer te zetten. Doordat dat net hier in de regio vol zit, heeft dat vertraging opgelopen. Ik hoop dit jaar voor de kerst de palen in gebruik te kunnen nemen.”

Slagkracht vergroten
Met het verbreden van de activiteiten bereidt Tankstation Klaasens zich voor op de veranderingen in de markt. “Ik heb er volop vertrouwen in dat we het als éénpitter nog lang kunnen volhouden op deze manier. Om onze slagkracht te vergroten, hebben we een samenwerking met brandstofleverancier Slump On (tot voor kort Slump Oil, red.) in Heerenveen. Daardoor staan we er niet alleen voor. Mijn ouders hebben een paar jaar geleden een stapje terug gedaan en de dagelijkse leiding in mijn handen gegeven. Ik ben trots op wat zij hebben neergezet en vind het heel mooi dat ik het familiebedrijf kan voortzetten. Ik heb het geluk dat tankstation-ondernemerschap mij past als een jas. Mijn ouders zijn beiden 71 jaar en alle twee nog altijd actief in het bedrijf. Mijn vader is overal voor inzetbaar en mijn moeder doet nog steeds de administratie. Ik heb een drie jaar oudere zus, Ingrid, zij woont in Baarn en werkt als financieel directeur bij een marketing-, research- en analytics-bureau in Amsterdam. Formeel is zij ook financieel directeur van ons familiebedrijf. Samen met haar heb ik sinds 1 januari een meerderheidsbelang in de werkmaatschappij. Vanwege de aankomende veranderingen in de BOR-regeling was dat een goed moment om dat te regelen. Daarmee begon het jaar bijzonder. Het is sowieso een speciaal jaar voor ons. In maart zitten we 25 jaar op deze plek en in de loop van het jaar wordt de shop ingrijpend verbouwd tot een AH to go-vestiging. Er staat dus een hoop te veranderen, maar onze klanten kunnen erop rekenen dat de service en klantvriendelijkheid, die zij van ons gewend zijn, zeker zullen blijven.”