Een dosis nieuwsgierigheid, een gedrevenheid om problemen op te lossen en een vurig verlangen om te innoveren. Dat zijn karaktereigenschappen die tekenend zijn voor Martin van Eijk. Combineer dat met een flinke portie doorzettingsvermogen en een winnersmentaliteit en je hebt de ingrediënten voor een avontuurlijk leven vol uitdagingen. In de energiestation-branche welteverstaan, want daar ligt het hart van Martin.

Martin van Eijk is eigenaar van een onbemand tankstation bij de oprit naar de A12 in het Zuid-Hollandse dorp Waarder, dat hij verhuurt aan Enviem. Samen met dat bedrijf en zijn vrouw Bianca is hij op die plek bezig met een grootschalig project: het opzetten van een ‘mobility hub’ met uitgebreide services voor automobilisten, waar zij vanaf medio 2026 kunnen eten, drinken, overnachten en meer. Martin is eveneens bestuurslid van Drive en trotse vader van twee zoons.

Linksom of rechtsom
Hij groeide op in de oliehandel en leerde de tankstationwereld vanuit verschillende perspectieven goed kennen. Door de ervaringen die op zijn pad kwamen, heeft hij een brede kijk op de markt. “Mijn vader nam ooit het stoeppompje in het dorp (Waarder, red.) over van mijn opa. Zelf had ik daar geen interesse in, maar het werd interessant toen dat stoeppompje verplaatst moest worden. Ik dacht meteen: ‘Hoe gaan we dat regelen?’. Ik vind veel interessant en onderzoek graag. Als ik mijn zinnen ergens op zet, laat ik niet meer los. Of ik nu een stapje achteruit of vooruit moet zetten, linksom of rechtsom, dat doel wordt behaald.”

Niet over lijken
Het duurde uiteindelijk zo’n tien tot vijftien jaar en het verliep volgens Martin ‘niet fraai’ – het stoeppompje moest van de gemeente uiteindelijk dicht en dat was een bittere pil voor zijn ouders – maar uiteindelijk bereikte hij inderdaad zijn doel. “Ik ben nogal competitief ingesteld en die strijd met de gemeente wilde ik in geen geval verliezen. Ik ga niet over lijken hoor,” zegt Martin met een lach, “alles vanuit zachtheid en binnen de lijntjes en wetgeving. Ik dook er helemaal in, onderzocht en verkende alles. Vroeger was ik nooit zo mee bezig met wat ik wilde worden – op een korte periode dat ik topsporter wilde worden na – maar misschien schuilt er wel een journalist in mij, want naast dat onderzoekende houd ik ook ontzettend van de Nederlandse taal.” Uiteindelijk leidde het pad van Martin in een andere richting. “Tijdens die verplaatsing van de pomp werd ik goed geholpen door toen nog BETA en daar startte ik vervolgens mijn carrière. Niet in de topsport of journalistiek, maar in de tankwereld.”

Ondernemersgezin
Martin bleef werkzaam in de branche, onder andere als salesmanager bij Lekkerland en als commercieel manager bij Enviem. Hij voelde zich een ondernemer in loondienst en dat ondernemerschap wilde hij uiteindelijk verder verkennen. “Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn vader had twee bedrijven: het tankstation en de oliehandel, en hij was daarnaast ook melkboer. Mijn moeder had haar eigen kapsalon. Ik ben opgegroeid met het gegeven dat er altijd werk was en dat er altijd gewerkt werd. Ondanks die drukte waren mijn ouders er altijd als ik ze nodig had. Het gezin vormde de basis. Een waarde die ik heb meegenomen naar mijn eigen gezin.”

Uit de ‘ratrace’
Het project waar Van Eijk samen met zijn vrouw Bianca aan werkt, stimuleert zijn ondernemersgeest en geeft hem tijd en ruimte om meer te genieten van en met zijn gezin. “We hebben een mooi huis in een landelijke omgeving, twee kinderen, Joris en Pepijn, veel dieren, maar ik kreeg er weinig van mee omdat ik vaak weg was. Dat wilde ik niet meer, maar hoe kon het anders? Wat vind ik echt belangrijk en hoe kon ik uit die ‘ratrace’ stappen? Er ontstond een nieuw plan, waarbij ik beter in staat zou zijn om mijn eigen tijd in te delen. Het zette mijn onderzoekende drive en passie voor innoveren weer aan.” Martin wilde het project samen met zijn vrouw doen. “Een pad dat we samen kunnen bewandelen. Er komt veel bij kijken, het is uitdagend en groot, groter dan ik in eerste instantie had gedacht. Als alles volgens plan verloopt, start medio 2025 de bouw en wordt het project in de loop van 2026 opgeleverd.”

Voetballen en schoolreisjes
Naast hard werken is ontspanning en vrije tijd belangrijk voor Martin. “Dat plan ik in de agenda in. Sporten, dagjes weg, naar de sauna, maar ook onderhoud aan het huis, het gras maaien en de dieren verzorgen. Ik haal veel voldoening uit het buitenzijn. Ook ga ik graag met mijn oudste zoon van 16 op zaterdag mee naar het voetbalveld of met mijn jongste zoon van 11 als begeleider mee op schoolreisje. Ze gaan ook wel eens mee om het nieuwe project te zien. Ze vinden het leuk en wie weet zetten ze het familiebedrijf ooit voort. De jeugd is de toekomst, maar alles is prima. Ze krijgen alle ruimte om hun eigen pad te bewandelen.”

Bestuurslid bij Drive
Half juni trad Martin toe als nieuw bestuurslid van Drive. “Ik heb er lang over nagedacht voordat ik ‘ja’ zei. Ze hebben me destijds met de verhuizing van de pomp goed begeleid en nu kan ik met mijn kennis en kunde, die ik opgedaan heb uit verschillende functies binnen de branche, een stukje teruggeven. De vereniging is in ontwikkeling en daarin kan ik mijn liefde voor vernieuwing goed kwijt. Het heeft zo moeten zijn, het voelt als thuiskomen. Ik ben daar jaren geleden begonnen als werknemer op het secretariaat en nu heb ik een plekje aan tafel in het bestuur. De cirkel is rond.”