
17-07-2025
Ministeriële goedkeuring voor Vissers
Lees verder
Geplaatst op: 17-07-2025
Drive scoorde een hattrick in de Galgenwaard op 12 juni. Niet op het veld van het FC Utrecht-stadion, maar in een van de zalen. Daar hield de vereniging haar algemene ledenvergadering (ALV), vond de voorzitterswissel plaats en werd de derde Drive Connect-bijeenkomst van dit jaar gehouden. Tijdens de ALV presenteerde de vereniging onder meer haar nieuwe strategie.
Is er een overeenkomst tussen een voetbalstadion en een energiestation? Dat ondernemen ook topsport is, zou er één kunnen zijn. Maar er is een meer directe gelijkenis. Drive-bestuurslid Joan Gunsch benoemde die in haar openingswoord: “Als je naar dit stadion kijkt, zie je dat het gebouw verschillende functies heeft. Hier gebeurt veel meer dan alleen het spelen van voetbalwedstrijden. Horeca, zaalverhuur, kantoren, winkels, sportschool, medische voorzieningen. Noem maar op. Dat combineren van meerdere functies op één plek, zie je bij onze locaties ook en breidt zich verder uit. Daar draait het allang niet meer om alleen het tanken van brandstof. Al dringt dat bij de buitenwacht vaak nog moeilijk door, helaas.”
Op de ALV van vorig jaar – waarin BETA Drive werd – werd Joan, samen met Martin van Eijk en Willemjan van Golstein Brouwers, benoemd tot nieuw bestuurslid. Tijdens die ledenvergadering nam Charlot van Tol de voorzittershamer over Ewout Klok. Het voorzitterschap bleek echter moeilijk te combineren met haar nieuwe carrière als mediator. Charlot houdt niet van half werk en hakte begin dit jaar de knoop door. Ze gaf aan dat ze op de ALV haar functie ging neerleggen en het bestuur schoof Martin van Eijk daarop naar voren als haar opvolger.
De benoeming van Martin werd unaniem door de leden bekrachtigd. De nieuwe voorzitter is geboren tussen de benzinepompen, werkte onder meer voor het Drive-secretariaat, Lekkerland en ENVIEM en is inmiddels zelfstandig ondernemer in de energiestation-branche. Met het project waar hij en zijn vrouw mee bezig zijn, het ombouwen van BP Express Waarder in een mobiliteitshub, richt hij zich volop op de toekomst. Als voorzitter trekt hij die zijn door, door zich voor 100% in te zetten voor de toekomst van de branche. Dat doet hij niet alleen uiteraard, maar samen met het bestuur, de leden en ander stakeholders. Voordat hij daar, samen met senior adviseur André Braakman van het Drive-secretariaat, een presentatie over hield, bedankte hij Charlot hartelijk voor haar jarenlange inzet voor de vereniging en de branche. “Ik ga je missen”, zei hij tegen haar, “zowel jou als persoon als jou als professional. En ik wens je heel veel succes in je nieuwe loopbaan.”
Tijdens de ALV werden de bestuursleden Michel Iesberts en Mattijs Jongeneel herkozen. Zij gaan er samen met Martin, Joan en Willemjan voor zorgen dat Drive meer naar buiten gaat treden. “We waren misschien wat te zakelijk geworden, wat te voorzichtig”, zei Martin. “Daardoor werden we minder zichtbaar en dat willen we veranderen.” Hij vertelde, samen met Charlot, wat het bestuur het afgelopen jaar gedaan heeft. “Allereerst hebben we drie kernwaarden geformuleerd: innoveren, vertrouwen en verbinden. Die begrippen staan centraal bij alles wat wij doen. Als vereniging richten wij ons op drie hoofdonderwerpen: De Retail, Infrastructuur en Vol Energie. Daaronder vallen onder meer retailontwikkeling, milieu en veiligheid, de verzorgingsplaatsen en het gezamenlijk vormgeven van de energietransitie. Daartoe hebben we de volgende missie geformuleerd: ‘Door krachten te bundelen en kennis en ervaring te delen met ondernemers van energiestations, realiseren wij oplossingen die ons een stevige en toekomstbestendige positie geven in een veranderde energie- en retailmarkt.’
Bij een nieuwe missie hoort ook een nieuwe visie en die luidt: ‘Het sterke retailnetwerk van Drive(leden) bouwt aan een toekomst waarin energie- en retailstations meer zijn dan alleen laad- of tanklocaties. Het blijven plekken voor gemak ontmoeting en dienstverlening. Door samenwerking zorgen we dat
deze ondernemingen ook in de toekomst essentieel en rendabel blijven.’ Uit die missie en visie komt een ambitie naar voren en een omschrijving van de maatschappelijke en economische functie van de branche. De ambitie van Drive is de organisatie zijn met de beste infrastructuur voor de energietransitie, het leveren van een belangrijke bijdrage aan die transitie, als mkb’ers meer zichtbaar en hoorbaar te zijn, aan tafel komen bij lokale, provinciale en landelijke overheden en een plan van aanpak opstellen voor de leden en overheid over het omgaan met alle veranderingen.
Vervolgens presenteerden Martin en Charlot aan de hand van de nieuwe merkpositionering (‘Van tankstation naar energiestation’) de strategische doelstellingen. Martin: “Drive Nederland staat voor de toekomst van energie en mobiliteit. Niet alleen tankstations maken deel uit van die herpositionering, maar ook DC-laadpleinen en -snellaadfaciliteiten, waterstofvulstations, horeca, carwashes, enzovoorts. Daarnaast staat Drive voor duurzaam en innovatief. Dat betekent dat wij ons verbinden aan thema’s als innovatie, duurzaamheid en groene energie. Die maatschappelijke betrokkenheid komt ook terug in hoe wij met mensen en medewerkers omgaan. En als laatste stellen wij als doel dat energie voor mobiliteit toegankelijk moet blijven. Die doelstellingen hebben wij verpakt in vier statements waarmee wij actief de boer op willen richting overheden, de media, leveranciers en klanten.” Die statements kun je teruglezen in het kader op deze pagina’s.
De voorzitterswissel vormde de hoofdmoot van de ALV. Daarnaast werden de begroting voor 2025 en het financiële beleid goedgekeurd door de leden en benoemden zij Marcel Ligthart en Willem-Bas van Tol opnieuw als leden van de kascommissie. Na het presenteren van de strategie hield André een verhaal over de trends en ontwikkelingen in de branche. Vervolgens presenteerde Pauline Forma de feiten en cijfers van Drive Opleidingen. Daarbij viel onder meer de stijgende populariteit van klassikale trainingen op. Ook nam het aantal actieve gebruikers van het Power Up!-platform dit jaar toe met ruim 4%. Daarna gaf accountmanager Angela de Boer een update van de web-activiteiten van Drive en maakte ze bekend dat de Move On-website over is naar de nieuwe Drive-vormgeving. Juridisch adviseur Lisanne Henneveld kon eveneens iets nieuws onthullen: het Handboek Milieu & Veiligheid. Meer over dat onderwerp
lees je in het artikel op pagina 27 t/m 29.
De ‘hattrick’ in Utrecht begon ’s ochtends al met de derde Drive Connect-bijeenkomst van dit jaar. Ditmaal stond de cao centraal. De bezoekers
kregen daarbij twee sessies voorgeschoteld. Michel Iesberts en Steven Stroet maken beiden deel uit van het onderhandelingsteam van Drive en vertelden hoe dat in de praktijk gaat, die cao-onderhandelingen, en hoe het proces eruitziet. Tim Schoenmakers van het Drive-secretariaat is een veteraan als het om de cao gaat. Hij legde samen met FNV-onderhandelaar Murat Sekercan een aantal prikkelende stellingen (o.a. ‘Vakbonden zijn niet meer van deze tijd’) aan de leden voor. Daarbij hield Murat zich in het ‘hol van de leeuw’, ondanks pittige vragen, goed staande.
Aansluitend op de ledenvergadering waren er nog presentaties van ‘ethische hacker’ Wouter van Dongen en trainer/schrijver Kim Jansen. Wouter
had het in het kader van NIS2 over het belang van cybersecurity en Kim maakte in de zaal veel los met haar luchtige en informatieve sessie over generaties op de werkvloer. De volgende Drive Connect-bijeenkomst vindt plaats op woensdag 10 september en gaat over opleidingen.