Geplaatst op: 07-07-2025

Euro’s en dumbbells

Om mezelf zowel mentaal als fysiek fit te houden, probeer ik regelmatig wat extra te bewegen. Een wandeling door het park, een rondje op de racefiets of – als het echt moet – een bezoek aan de sportschool. Voor dat laatste is het misschien maar goed dat mijn sportschool geen aanwezigheidsverplichting heeft ingevoerd. We mogen ons gelukkig prijzen dat er in Nederland volop mogelijkheden zijn om aan onze fysieke fitheid te werken. Maar hoe zit het eigenlijk met je fitheid op financieel gebied?

 

Een van de grootste stressfactoren voor Nederlanders is hun financiële situatie. We praten er niet graag over, en openheid wordt vaak belemmerd door schaamte of ongemak. Een goede werkgever houdt niet alleen oog voor wat er op de werkvloer gebeurt, maar bekommert zich ook – voor zover mogelijk – om wat zich achter de voordeur van de werknemer afspeelt. Steeds meer werkgevers zetten zich dan ook actief in voor de financiële fitheid van hun personeel.

 

Soms zijn financiële zorgen overduidelijk zichtbaar. Denk aan premieheffingen van het CAK die bij de werkgever op de mat vallen, of loonbeslagen die door
deurwaarders en incassobureaus worden opgelegd. Op zulke momenten gaan alle alarmbellen af – maar helaas is het kalf dan vaak al verdronken. In veel gevallen is er niet slechts sprake van één schuld, maar van een opeenstapeling. De werknemer is dan diep weggezakt in het schuldenmoeras, met alle gevolgen voor zijn of haar mentale welzijn.

 

Hoe ga je hier als werkgever mee om? Hoe voorkom je dit – en kan dat überhaupt?

 

Ook op het Drive-secretariaat horen we geregeld dit soort verhalen. Gelukkig zijn er in onze branche ondernemers die actief meedenken met hun personeel.
Bijvoorbeeld door regelmatig bij een medewerker ‘in te checken’ – niet alleen wanneer er al sprake is van een loonbeslag, maar ook bij kleinere signalen. Een vast periodiek moment van contact blijkt vaak waardevol. Uiteindelijk ligt het initiatief altijd bij de werknemer zelf, maar als werkgever kun je wel een veilige omgeving creëren waarin dit soort gesprekken gevoerd kunnen worden.

Wist je dat jouw medewerkers via ons leerplatform de e-learning ‘Grip op geld’ kunnen volgen? Ideaal als startpunt voor een gesprek over geldzaken. Daarnaast ontwikkelt het Sociaal Fonds Tankstations-en Wasbedrijven momenteel een programma rondom financiële fitheid.

 

Zo blijven werknemers niet alleen fit met dumbbells, maar ook met een gezonde omgang met euro’s!